16 oktober

Wereldvoedsel

dag

Wat kun je zelf doen #zerohunger?

Hoe help jij mee in de strijd tegen honger? Niet alleen tijdens World Food Day kunnen we met z’n allen iets doen; wat wij dagelijks eten heeft ook invloed op het eten van anderen. Hieronder een paar handige tips!

Tip 1. Kies voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten

De productie van dierlijke en plantaardige eiwitten heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Zo heeft veeteelt bijvoorbeeld veel landbouwgrond nodig, waarvoor veel bos wereldwijd verdwijnt. Ontbossing is niet alleen belastend voor dieren, planten en de inheemse bevolking, maar draagt ook bij aan klimaatverandering, waardoor oogsten mislukken en ecologische systemen veranderen. Daarom is een duurzame balans tussen dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en eieren) en plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten en granen) essentieel.

Tip 2. Eet lokaal en met de seizoenen mee

Wij zijn zo gewend dat haast alle producten die we eten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Grote hoeveelheden voedsel worden ingevoerd van verre landen, terwijl Nederlandse en Europese boeren het hele jaar door producten kunnen leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Lokaal en met de seizoenen mee eten zorgt voor een korte voedselketen. Dat biedt toegevoegde waarde voor de boer en vormt een belangrijke basis voor (duurzame) kringlooplandbouw.

Tip 3. Verspil zo weinig mogelijk

Voor de productie van voedsel is een grote hoeveelheid land, water en arbeid ingezet. Minder voedsel verspillen is één van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. In ontwikkelende landen is nog veel winst te halen door het terugdringen van voedselverliezen, veelal direct na de oogst, en daarmee een flinke bijdrage te leveren aan voedselzekerheid.

wereldvoedseldag 2020
aardappels
aardappel
Bruine bonen

Tip 4. Betaal een eerlijke prijs

Een goede prijs voor voedsel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelende landen een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het kopen van een product met een keurmerk voor een eerlijke prijs zorgt voor leefbare lonen en een duurzame toekomst voor boeren, wat bijdraagt aan voedselzekerheid. 

Tip 5. Eet minder bewerkt voedsel en meer groenten en fruit

Zero hunger gaat niet alleen over de beschikbaarheid van voedsel, maar ook over de beschikbaarheid van gezond voedsel. Voor kleine boeren, mensen die wonen in conflictgebieden of die slachtoffer zijn van milieurampen, is vers en gezond voedsel niet altijd beschikbaar en soms ook veel duurder. Tegelijkertijd zijn voedselpatronen drastisch veranderd. Op plekken waar welvaart is, maar ook op plekken waar mensen weinig te besteden hebben. We maken steeds meer gebruik van bewerkte producten, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. Een ongezond voedingspatroon kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals obesitas.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info